Konopná múka: Od chuti cez zloženie až po použitie
Konope je jedinečná rastlina, ktorá sa už tisíce rokov používa na výrobu všeličoho, od odevov a povrazov až po palivo a lieky. V snahe využiť celú rastlinu sa čoraz častejšie stretávame s konopnou múkou. Čo to však konopná múka je? Prečo je lepšia ako obyčajná pšeničná múka? A ako z nej pripraviť skvelé palacinky alebo brownies? V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o konopnej múke, od jej bohatých zdravotných účinkov až po tie najzaujímavejšie spôsoby využitia.
Čo je to konopná múka?
.png)
Konopná múka sa vyrába zo surových konopných semien po tom, ako sa z nich za studena vylisuje konopný olej. Po vylisovaní oleja z konopných semien vzniknú tzv. konopné výlisky. Tie sa potom jemne pomelú a vznikne konopná múka bohatá na živiny. Ide teda o prírodnú potravinu, ktorá je vysoko cenená pre svoju bohatú výživovú hodnotu a zdravotné účinky, najmä v porovnaní s tradičnou pšeničnou múkou. Výsledná múka sa potom môže použiť v rôznych receptoch, ktoré vyžadujú pšeničnú múku.
Výživové hodnoty konopnej múky
Výživové hodnoty konopnej múky ju radia medzi najkvalitnejšie a najzdravšie múky na trhu. Konopná múka obsahuje viac bielkovín ako pšeničná múka. Obsah bielkovín je približne 33 %, čo z nej robí vhodnú surovinu do receptov. Okrem toho obsahuje viac ako 26 % vlákniny (v porovnaní s 0,61 % vlákniny v pšeničnej múke). Jedna polievková lyžica konopnej múky stačí na pokrytie približne 60 % dennej potreby vlákniny.
Konopná múka neobsahuje lepok, takže je bezpečnou voľbou pre ľudí majúcich problémy s lepkom, ako je napríklad celiakia.
Mnohé živiny, ktoré konopná múka obsahuje vo vysokom množstve, patria medzi živiny a minerály, ktorých majú ľudia najväčší nedostatok. V konopnej múke sa nachádzajú tieto živiny:
- omega-3 a omega-6 esenciálne mastné kyseliny,
- vitamíny skupiny B,
- vitamín A,
- vitamín D,
- vitamín E,
- vápnik,
- horčík,
- železo,
- draslík,
- 20 aminokyselín (vrátane všetkých deviatich základných).
Konopný proteín vs. konopná múka: Aký je medzi nimi rozdiel?
.png)
Rozdiel medzi konopným proteínom a konopnou múkou je veľmi jednoduchý. Konopný proteín vzniká dodatočným spracovaním, pri ktorom sa odstráni veľká časť vlákniny a zároveň sa zvýši obsah bielkovín. Konopná múka je úplne iný produkt ako konopný proteín. Konopná múka tak obsahuje oveľa viac vlákniny a menej bielkovín, čo z nej robí skvelú prísadu na pečenie. Na druhej strane je konopný proteín jemnejší a výborne sa hodí na prípravu proteínových šejkov alebo smoothies.
Použitie konopnej múky
.png)
Konopná múka má širokú škálu využitia a možno ju pridať do akéhokoľvek receptu na pečenie, aby ste vytvorili výrobok s lepším nutričným zložením. Konopná múka síce nekysne, a preto nie je plnohodnotnou náhradou všetkých múk, ale pri príprave pokrmov sa odporúča experimentovať s rôznymi pomermi konopnej múky a iných múk. V niektorých receptoch sa konopná múka môže použiť ako takmer 100 % náhrada pôvodnej pšeničnej múky, zatiaľ čo v iných receptoch je lepšie použiť len 30 % konopnej múky. V každom prípade má konopná múka široké využitie pri pečení a prispieva k výrobe finálnych výrobkov s vyšším obsahom bielkovín a živín. Konopná múka má zvyčajne zemitú, orechovú chuť a veľmi hustú a zrnitú štruktúru podobnú kukuričnej múke.
Ak neviete, ako konopnú múku použiť, ponúkame vám niekoľko zaujímavých tipov:
- Konopná múka sa dá použiť ako zahusťovadlo do polievok a omáčok.
- Pridajte niekoľko čajových lyžičiek konopnej múky ako zdroj bielkovín do proteínových šejkov. Konopnú múku tak môžete použiť namiesto konopného proteínového prášku.
- Konopná múka sa najčastejšie používa pri pečení a príprave dezertov. Skúste si pripraviť sušienky, muffiny a koláče alebo cesto na pizzu.
- Konopnú múku môžete použiť aj na prípravu palaciniek a vaflí.
Recepty z konopnej múky, ktoré stojí za to vyskúšať
Nižšie uvádzame niekoľko chutných receptov z konopnej múky, ktoré by ste určite mali vyskúšať.
Konopné palacinky

Suroviny:
- 1 šálka konopnej múky
- 1 šálka pšeničnej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička rozpusteného kokosového oleja
- 1 šálka kokosového mlieka
- ½ čajovej lyžičky soli
- 2 čajové lyžičky medu
Postup:
- V mise zmiešajte múku, soľ, kokosové mlieko, olej, med, soľ a prášok do pečiva.
- Palacinky vyprážajte na panvici vymastenej maslom alebo kokosovým olejom.
- Smažte, kým sa na povrchu nevytvoria vzduchové bubliny, potom palacinku obráťte a smažte, kým nezhnedne.
- Potom ich už len ozdobte a môžete podávať.
Konopné brownies
.png)
Suroviny:
- ½ šálky konopnej múky
- ½ šálky mandľovej múky
- ¼ šálky kakaového prášku
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ šálky mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 3/4 šálky masla
- 3 čajové lyžičky medu
Postup:
- V mise zmiešajte všetky prísady.
- Formu na pečenie (25 x 30 cm) vyložte papierom na pečenie.
- Nalejte zmes do formy, vložte ju do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte 25 minút.
Prečo používať konopnú múku?

Konopná múka je výživná superpotravina s mnohými zdravotnými výhodami. Je to vynikajúca alternatíva k bežnej pšeničnej múke, ktorá sa dokonale hodí do vášho jedálnička. Z konopnej múky môžete pripraviť mnoho bezlepkových receptov. Na svoje si určite prídu milovníci sladkých aj slaných dezertov či pečiva.
Chcete do svojho jedálnička zaradiť zdravé konopné produkty? Objednať si ich môžete v našom e-shope! Vyskúšajte konopný proteín, konopné cestoviny alebo konopné maslo.
Podobná téma
- Čaj z Technického aj Liečebného Konope na predpis
- Všetko o konopnom CBD Čaju z marihuany (+ Špeciálny Recept a Účinky)
- Konopný med: Príprava krok za krokom
- Konopné potraviny: mohou se po čase zkazit a jak je správně skladovat?
- Posilnite svoje zdravie: Top 5 vitamínov, ktoré užívatelia konope potrebujú!